Csongrádi Gyógy- és Strandfürő

A csongrádi lakosság közösségi fürdési igényeit hosszú ideig kielégítette a Tisza- part fövenystrandja. A folyóparti strand azonban nem tudott versenyzési lehetõséget biztosítani az úszássport kedvelõinek, ezért a városközpontban az 1950-es évek legvégén egy hévízkút fúrásával egyidejûleg létesült egy 50*20 méteres úszómedence és egy 10 m átmérõjû kör alakú gyermekmedence. Az egykori öltözõk felett napozóteraszt alakítottak ki. A hévízkút fúrása sikerrel járt, 1091 m mélyen 46 °C vizet találtak, a víz a vizsgálatok alapján az egyszerû termális vizek csoportjába sorolható. A melegvíz jobb kihasználtsága érdekében 1962-ben megépítette a város a tisztasági fürdõt.
1966-ban felmerült a lehetõsége, hogy a tisztasági fürdõt bõvítve akár SZTK betegek fürdõkezeléseit lehetne végezni a termálvíz segítségét felhasználva. A város vezetõi ekkor már elhatározták, hogy a tisztasági fürdõ mellett egy gyógyfürdõ részleget is kívánnak kialakítani. Ebben az idõben a megyében még nem volt egy elismert gyógyfürdõ sem. A gyógyfürdõ létrejötte kizárólag helyi kezdeményezésnek, elsõsorban Dr. Hüvelyes Istvánnak, az elsõ, itt reumatológiai szakrendelést vezetõ hivatásszeretõ orvosnak köszönhetõ. A tisztasági- és gyógyfürdõben kádfürdõrészleg és három kis, fedett medence létesült. A gyógyászati részen a betegek balneo-, fizio- és elektromos kezelésekben részesülhettek.
Az 1980-as években megépült a fõépület mellett egy 16*8 m-es tanmedence, amely télen légtartós sátorral üzemel, valamint egy szezonálisan üzemelõ gyermek pancsoló medence. A valamikor gyermekmedencének épült kör alakú medence idõközben egész évben üzemelõ melegvizes ülõmedence funkciót lát el.
Az ingatlan területe: 20.300 m2, melybõl zöldterület 17.000 m2.